Sudionici:

Uvodna predavanja:

Dr.sc. Zdravko Marić

Ministar financija u Vladi Republike Hrvatske, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu smjer Financije te doktorirao 2008. godine. Prije stupanja na poziciju ministra financija bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala Područja odgovornosti: međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A u Agrokoru d.d. Prije toga u Ministarstvu financija obnašao je dužnost Državnog tajnika, zaduženoga za proračun, makroekonomske analize i planiranje, financijski sustav, EU pregovore te suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. od 2006. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje. 

Kristof Doms

Nakon studija prava i međunarodnog poreznog prava, g. Doms je nekoliko godina radio kao pravnik za porezno pravo i konzultant, sa sjedištem u Bruxellesu i Amsterdamu. Od 1997. godine radi za Philip Morris International u njegovom centralnom uredu za EU u kojem je zadužen za EU i fiskalne poslove. Sa sjedištem u Bruxellesu, radio je na mnogim inicijativama EU-a u području regulacije i oporezivanja vezanim za sektor u kojem je Philip Morris International aktivan. U razdoblju 2007.-2015. vodio je ured PMI-a u Bruxellesu. Trenutno, g. Doms nadzire sve europske dosjee vezane za fiskalnu politiku i međunarodnu trgovinu za PMI u Europi.


Panelisti:

Prof. dr. sc. Anto Bajo

Anto Bajo je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu - Zagreb i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije. Stručno se usavršavao u Sloveniji, SAD-u (Harvard University), Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Japanu. Uže područje znanstvenog zanimanja su mu: upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava. Od 2007. do 2016. vanjski je član Saborskog odbora za financije i proračun, a od 2017. vanjski je član Saborskog odbora za gospodarstvo. 

Joe Bašić

Joe je osnivač i direktor MPG-a, vodeće marketinške i promocijske agencije u jugoistočnoj Europi. Nakon završetka obrazovanja na kanadskoj IVEY SCHOOL of BUSINESS, Joe Bašić je stekao preko 30 godina iskustva u Sjevernoj Americi i Europi. Radeći s vodećim svjetskim i regionalnim kompanijama, kreirao je i implementirao mnoge jedinstvene i učinkovite marketinške strategije sa odličnim rezultatima. Ključan faktor uspjeha i karakterističan potpis MPG agencije je tzv. MPG 3 POINT APPROACH. Korištenje ove dokazane tehnike kroz  RETAIL, DIGITAL  i LIVE kanale, MPG kreira INSPIRIRANE TRENUTKE pretvaranjem milijuna kupaca godišnje, u potrošače.  Danas MPG ima urede u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji sa više od 400 stalno zaposlenih. MPG je od 1997. godine organizirao neke od  najvećih događanja:  Umagination,  Adria Music Conference, Ultra Europe Music Festival, MTV Summerblast i mnogo koncerata uključujići koncert Justin Biebera, Stinga i Will Smitha.

Davor Doko

Davor svoju profesionalnu karijeru započinje 2000. godine u Odjelu upravljanja imovinom Zagrebačke banke kao asistent portfolio managera, gdje je sudjelovao u osnivanju društva za upravljanje investicijskim fondovima ZB Invest. Timu AZ obveznog mirovinskog fonda pridružio se 2002. godine, na mjestu portfolio menadžera zaduženog za upravljanje dioničkim dijelom portfelja. Od 2006. do 2017. godine član je Uprave Allianza ZB d.o.o., društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, zadužen za investicije. 2017. postaje član Uprave Podravke zadužen za financije.  Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Milka Kosanović

Milka Kosanović rođena je 1974. godine u Vinkovcima. Diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu Osijek te odnose s javnošću na poslijediplomskom stručnom studiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Profesionalnu karijeru izgradila je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojoj je trenutno na poziciji direktorice odnosa s članstvom. Uz odgovornost za upravljanje strateškim projektima HUP-a, nadležna je i za koordinaciju rada 30 sektorskih organizacija pri HUP-u. Članica je više radnih tijela i stručnih skupina u gospodarstvu. Posebna područja interesa su joj opći uvjeti poslovanja, investicije, tržišno natjecanje, parafiskalni nameti i javna nabava.  

Stanko Kršlović

Stanko Kršlović je voditelj korporativnih poslova u Philip Morris Zagreb d.o.o. od 2012. Magistrirao je ekonomiju na City University of New York, Brooklyn College. Karijeru je započeo u Ministarstvu financija – Zavod za makroekonomske analize i planiranje na čijem čelu je bio od 2008. zadužen za makroekonomske projekcije, višegodišnje planiranje proračuna, analizu gospodarskih trendova, prijedloge i izradu strateških dokumenata te odnose s međunarodnim institucijama.

Božidar Kutleša

Ravnatelj Porezne uprave Republike Hrvatske diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na temu porezna evazija. Prije stupanja na poziciju ravnatelja 12 godina obnašao različite funkcije u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi između ostalih funkcije Pročelnika Područnog ureda Zagreb, voditelja Službe za naplatu i ovrhu, voditelja Odjela za naplatu i ovrhu, višeg upravnog savjetnika u Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak.

Dražen Nimčević

Dražen je rukovoditelj poreznog i pravnog savjetovanja za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Posjeduje značajno iskustvo u savjetovanju o porezu na dobit i dohodak, porezu na dodanu vrijednost, međunarodnom strukturiranju zapošljavanja, projektima vezanim za porezne efekte transfernih cijena u Hrvatskoj i inozemstvu, poreznim due diligence projektima za hrvatska društva, općem istraživanju poreznog okruženja i regulativi u regiji vezano za strane investicijske projekte.

Prof. dr. sc. Jurica Pavičić

Prof. dr. sc. Jurica Pavičić je dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti profesor na Katedri za marketing. Doktorirao je iz područja marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2000.), te iz područja sociologije na Alpen-Adria Universität, Klagenfurt, Austrija (2009.). Autor je preko 100 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim časopisima, zbornicima znanstvenih skupova te znanstvenim monografijama. Koautor je preko 10 knjiga, urednik više znanstvenih monografija. Područja znanstvenog interesa su mu: strategija marketinga, marketing neprofitnih organizacija, marketing i društvene promjene te unaprjeđenje obrazovnih institucija i obrazovnih procesa. Bio je voditelj i/ili član više znanstveno-istraživačkih projekata. Bio je i pročelnik Katedre za marketing (2010.-2012.), prodekan za znanstveno-istraživački rad i administraciju (2012.-2014.) i prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije (2014. do 2018.) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Upravnog vijeća Instituta za javne financije, Zagreb (2013. do 2016.), te predsjednik Vijeća društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu (2014. do danas).

Dr. sc. Tomislav Radoš

 potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša

Helena Schmidt

Helena je partnerica u Odjelu poreznog savjetovanja Deloitte d.o.o. gdje pruža savjetodavne usluge srednjim i velikim tvrtkama iz područja indirektnog oporezivanja, ali i podršku kod financijskog izvještavanja. Ima više od 15 godina iskustva u poreznom savjetovanju, uključujući i porez na dobit, porez na dohodak, kao i u ostalim područjima hrvatske i međunarodne porezne prakse. Prije no što se 2003. godine pridružila Deloitteu, radila je u PricewaterhouseCoopers. Helena je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i ima EMBA Poslovne škole Cotrugli i redovno je imenovana vodećim stručnjakom za indirektno oporezivanje koje svake godine izdaje International Tax Review.

Alan Sumina

Alan Sumina je osnivač i direktor Nanobita, danas jedne od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u centralnoj Europi. Tvrtku je pokrenuo sa 20 godina, tada još kao student zagrebačkog FER-a, zajedno sa partnerom Zoranom Vučinićem. Osim u Zagrebu, Nanobit ima ured i u Budimpešti te ukupno zapošljava 110 ljudi. Njihovi proizvodi – mobilne igre, preuzeti su više od 80 milijuna puta te ih 440.000 ljudi iz cijelog svijeta svakodnevno igra. Tvrtka ima sjedište u Hrvatskoj, a sav prihod već 10 godina ostvaruje iz izvoza, većinski na tržištu SAD-a. Nanobit je dobitnik mnogih priznanja i nagrada: Zlatne Bilance od Fine, Najboljeg poslodavca od strane MojPosao, Deloitte Fast 50, Financial Times 1000: Europe’s Fastest Growing Companies. Alan Sumina sudjeluje kao gost predavač na brojnim konferencijama te u suradnji s raznim organizacijama radi na promicanju poduzetništva. Zajedno sa Zoranom Vučinićem dobitnik je nagrade za prvog hrvatskog EY Poduzetnika godine.


Prof. dr. sc. Hrvoje Šimović

Hrvoje je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu – Zagreb na kojem je zaposlen od 2003. godine. Prije toga radio je u Croatia banci d.d. Područje interesa su mu javne financije, fiskalna politika i oporezivanje. Voditelj je projekta Hrvatske zaklade za znanost „Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju". Kao stipendist i gostujući profesor boravio je i usavršavao se na Alpen-Adria University –Klagenfurt, Cracow University of Economics, Shanghai University of International Business & Economics, SGH Warsaw School of Economics. Radio je kao korespondent uglednog međunarodnog tjednika za porezna pitanja Tax Notes International. Voditelj je Ljetne porezne akademije (Summer Tax School) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Aktivni je član International Institute of Public Finance (Munchen) i National Tax Association (Washington DC).

Prof. art. Damir Terešak

Damir je filmski i televizijski producent s dugogodišnjim iskustvom. Osnovao je produkcijsku kuću Maxima film d.o.o. 1992. godine koja je stekla etabliranu poziciju u domaćoj i europskoj kinematografiji i TV produkciji. Od 2002. godine je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku produkcije, u zvanju redovitog profesora.