Sudionici:

Uvodna predavanja:

Dr.sc. Zdravko Marić

Ministar financija u Vladi Republike Hrvatske, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu smjer Financije te doktorirao 2008. godine. Prije stupanja na poziciju ministra financija bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala Područja odgovornosti: međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A u Agrokoru d.d. Prije toga u Ministarstvu financija obnašao je dužnost Državnog tajnika, zaduženoga za proračun, makroekonomske analize i planiranje, financijski sustav, EU pregovore te suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. od 2006. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje.

Panelisti:

Prof. dr. sc. Anto Bajo

Anto Bajo je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu - Zagreb i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije. Stručno se usavršavao u Sloveniji, SAD-u (Harvard University), Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Japanu. Uže područje znanstvenog zanimanja su mu: upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava. Od 2007. do 2016. vanjski je član Saborskog odbora za financije i proračun, a od 2017. vanjski je član Saborskog odbora za gospodarstvo.

Prof. dr. sc. Jurica Pavičić

Prof. dr. sc. Jurica Pavičić je dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti profesor na Katedri za marketing. Doktorirao je iz područja marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2000.), te iz područja sociologije na Alpen-Adria Universität, Klagenfurt, Austrija (2009.). Autor je preko 100 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim časopisima, zbornicima znanstvenih skupova te znanstvenim monografijama. Koautor je preko 10 knjiga, urednik više znanstvenih monografija. Područja znanstvenog interesa su mu: strategija marketinga, marketing neprofitnih organizacija, marketing i društvene promjene te unaprjeđenje obrazovnih institucija i obrazovnih procesa. Bio je voditelj i/ili član više znanstveno-istraživačkih projekata. Bio je i pročelnik Katedre za marketing (2010.-2012.), prodekan za znanstveno-istraživački rad i administraciju (2012.-2014.) i prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije (2014. do 2018.) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Upravnog vijeća Instituta za javne financije, Zagreb (2013. do 2016.), te predsjednik Vijeća društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu (2014. do danas).

Helena Schmidt

Helena je partnerica u Odjelu poreznog savjetovanja Deloitte d.o.o. gdje pruža savjetodavne usluge srednjim i velikim tvrtkama iz područja indirektnog oporezivanja, ali i podršku kod financijskog izvještavanja. Ima više od 15 godina iskustva u poreznom savjetovanju, uključujući i porez na dobit, porez na dohodak, kao i u ostalim područjima hrvatske i međunarodne porezne prakse. Prije no što se 2003. godine pridružila Deloitteu, radila je u PricewaterhouseCoopers. Helena je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i ima EMBA Poslovne škole Cotrugli i redovno je imenovana vodećim stručnjakom za indirektno oporezivanje koje svake godine izdaje International Tax Review.

Prof. dr. sc. Hrvoje Šimović

Hrvoje je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu – Zagreb na kojem je zaposlen od 2003. godine. Prije toga radio je u Croatia banci d.d. Područje interesa su mu javne financije, fiskalna politika i oporezivanje. Voditelj je projekta Hrvatske zaklade za znanost „Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju". Kao stipendist i gostujući profesor boravio je i usavršavao se na Alpen-Adria University –Klagenfurt, Cracow University of Economics, Shanghai University of International Business & Economics, SGH Warsaw School of Economics. Radio je kao korespondent uglednog međunarodnog tjednika za porezna pitanja Tax Notes International. Voditelj je Ljetne porezne akademije (Summer Tax School) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Aktivni je član International Institute of Public Finance (Munchen) i National Tax Association (Washington DC).