Sudionici:

Uvodna predavanja:

Dr.sc. Zdravko Marić

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu smjer Financije te doktorirao 2008. godine. Prije stupanja na poziciju ministra financija bio je izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala Područja odgovornosti: međunarodno financiranje, odnosi s investitorima, M&A u Agrokoru d.d. Prije toga u Ministarstvu financija obnašao je dužnost Državnog tajnika, zaduženoga za proračun, makroekonomske analize i planiranje, financijski sustav, EU pregovore te suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. od 2006. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje. 

Sudionici i panelisti:

Nikolina Cvijetić

Team manager u Expert Consulting, diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i završila Executive MBA studij na COTRUGLI Business School u Zagrebu. Certificirana je SAP konzultantica za financije i računovodstvo te voditeljica projekata sa preko 20 uspješno realiziranih projekata u velikim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj i multinacionalnim kompanijama. 5 godina bila je financijska direktorica u DOK-ING d.o.o. Zagreb zadužena za financije i računovodstvo, ljudske resurse i IT. U tom razdoblju je DOK-ING imao najveći rast i najbolje financijske rezultate te je za preko 50% smanjena eksterna zaduženost. Nakon DOK-ING-a prihvatila je izazove rada u multinacionalnoj austrijskoj kompaniji Boxmark Leather GmbH koja djeluje u 7 zemalja na 4 kontinenta. Kao Finance Applications and Solutions Manager za cijelu Boxmark grupu značajno je unaprijedila računovodstveno-financijske procese i izvješćivanje te automatizirala proces konsolidacije primjenom visokotehnoloških IT rješenja. 2020. vratila se svojoj 'staroj ljubavi' SAP konzaltingu sa željom da razvije novoosnovanu hrvatsku podružnicu inovativne belgijsko-nizozemske konzalting kuće Expertum Consulting. 

Dr.sc. Marko Ignjatović

Direktor u tvrtki LIBUSOFT CICOM d.o.o. gdje se specijalizirao kao konzultant za područje upravljanja imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Računovodstvo, a nastavkom školovanja stekao je i master diplomu (MBA). Nakon položenih svih ispita, objave znanstvenih radova, u svibnju 2020. godine obranio je doktorsku disertaciju na temu Ocjena učinkovitosti upravljanja nekretninama u vlasništvu gradova u Republici Hrvatskoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U domaćim stručnim časopisima objavio je niz radova na temu lokalnih poreza, objedinjene naplate i upravljanje imovinom u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Uže područje znanstvenog i stručnog rada su: lokalni porezi, povećanje prihoda  i upravljanje nekretninama jedinica lokalne i regionalne samouprave. U zadnjih nekoliko godina radio je na pedesetak projekata u županijama, gradovima i općinama kroz uspostavu sustava lokalnih poreza, registra nekretnina i implementacije PRLS modela upravljanja imovinom.

Božidar Kutleša

Ravnatelj Porezne uprave Republike Hrvatske, diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu na temu porezna evazija. Prije stupanja na poziciju ravnatelja 12 godina obnašao različite funkcije u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi između ostalih funkcije Pročelnika Područnog ureda Zagreb, voditelja Službe za naplatu i ovrhu, voditelja Odjela za naplatu i ovrhu, višeg upravnog savjetnika u Samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak.


Boran Lončarić

Magistar telekomunikacija i informatike, osnivač je i vlasnik GDi Grupe, softverske tvrtke koja se bavi izradom cjelovitih rješenja GDi Ensemble Smart Operations za privatni i javni sektor u kontekstu upravljanja imovinom, radom snagom i voznim parkom. Upravlja tvrtkom koja danas nakon više od 30 godina razvoja, ima svoje urede u 14 zemalja srednje Europe i Bliskog Istoka koja zapošljava 250 stručnjaka. Početke profesionalne karijere proveo u međunarodnoj korporaciji Tektronix.  Proveo je dio života u SAD-u radeći u telekom industriji za podršku razvoja wireless mreža 1990.-ih. Posjeduje iskustvo rada u Esri-u, vodećem globalnom pružatelju GIS softvera,  kao globalni Industry Solutions Manager. Sudionik i organizator globalnih konferencija za GIS sustave. Prošao edukacije na IDC Bled, University of Viriginia Darden School of Business i NYU Stern School of Business gdje je stekao znanja o financijama i upravljanju u organizacijama.  Poslovanjem u 14 zemalja, u EU i van nje upoznat s procesima poslovanja i izazovima privatnog sektora s poreznim sustavima. 

Dražen Nimčević

Rukovoditelj poreznog i pravnog savjetovanja zadužen za Deloitteovu South Central Europe regiju, diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Deloitteu je od 2005. godine i odgovoran je za organizaciju, razvoj i pružanje usluga poreznog savjetovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, uključujući kontrolu kvalitete pruženih usluga poreznog savjetovanja, provedenih poreznih nadzora i poreznih due dilligence projekata. Posjeduje značajno iskustvo u savjetovanju o porezu na dobit i dohodak, porezu na dodanu vrijednost, međunarodnom strukturiranju zapošljavanja, projektima vezanim za porezne efekte transfernih cijena u Hrvatskoj i inozemstvu, poreznim due dilligence projektima za hrvatska društva, općem istraživanju poreznog okruženja i regulativi u regiji vezano za strane investicijske projekte. Specijalizirao se u savjetovanju međunarodnih klijenata koji žele investirati u Hrvatsku i multinacionalnih kompanija sa sjedištem u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Jurica Pavičić

Dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te redoviti profesor na Katedri za marketing, doktorirao je iz područja marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2000.), te iz područja sociologije na Alpen-Adria Universität, Klagenfurt, Austrija (2009.). Autor je preko 100 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim časopisima, zbornicima znanstvenih skupova te znanstvenim monografijama. Koautor je preko 10 knjiga, urednik više znanstvenih monografija. Područja znanstvenog interesa su mu: strategija marketinga, marketing neprofitnih organizacija, marketing i društvene promjene te unaprjeđenje obrazovnih institucija i obrazovnih procesa. Bio je voditelj i/ili član više znanstveno-istraživačkih projekata. Bio je i pročelnik Katedre za marketing (2010.-2012.), prodekan za znanstveno-istraživački rad i administraciju (2012.-2014.) i prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije (2014. do 2018.) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Upravnog vijeća Instituta za javne financije, Zagreb (2013. do 2016.), te predsjednik Vijeća društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu (2014. do danas).

Doc. dr. sc. Marko Primorac

Docent na Ekonomskom fakultetu – Zagreb. Područja njegovog znanstveno-istraživačkog i nastavnog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje. Bio je gostujući istraživač na Glasgow Caledonian University u UK te na CESifo institutu u Njemačkoj. U 2016. je bio član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske. Konzultant je Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Helena Schmidt

Partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja gdje vodi tim stručnjaka specijaliziranih za indirektno oporezivanje i usluge računovodstva, poslovnog izvještavanja i obračuna plaća. Diplomirala je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i ima EMBA diplomu Poslovne škole Cotrugli. Posjeduje više od 20 godina iskustva u poreznom savjetovanju, uključujući i porez na dobit, porez na dohodak, kao i u ostalim područjima hrvatske i međunarodne porezne prakse. Asistirala je klijentima prilikom postupka povrata PDV-a i registracije za PDV te organizacije lanaca opskrbe s poreznog aspekta, pružala podršku klijentima prilikom poreznih nadzora i sudjelovala u pregledu poreznih procesa kod poreznih obveznika. Njeni klijenti su društva iz različitih industrijskih sektora. Redovno je imenovana vodećim stručnjakom za indirektno oporezivanje koju svake godine izdaje International Tax Review. Prije pridruživanja Deloitteu 2003. godine, radila je u PricewaterhouseCoopersu.

Voditeljica je Deloitteove SheXO inicijative za poticanje raznovrsnosti u raznim područjima upravljanja i strukturama unutar organizacije.

Marijana Starčević

Menadžerica za poreze u tvrtki Orbico, diplomirala 2011. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Financije. Iste godine započinje svoju profesionalnu karijeru u poreznom odjelu EY-a. U Orbico dolazi 2016. godine na poziciju grupnog specijalista za poreze. Sudjeluje na projektima grupnih restrukturiranja, savjetovanja u područjima korporativnih poreza, PDV-a te ostalih poreznih aspekata poslovanja za matično društvo i za ostale članice Orbico grupe.


Ana Stojić Deban

Predsjednica je Uprave Zagrebačkog holdinga. Diplomirala je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je završila i studij ekonomije i poduzetništva. U Zagrebačkom holdingu je od njegova osnutka, a sad već šestu godinu je na čelnoj poziciji. Tijekom prvog mandatnog razdoblja vodila je tvrtku kroz proces operativnog i financijskog restrukturiranja koji je, među ostalim, obilježilo i najveće izdanje korporativnih obveznica na domaćem tržištu kapitala. Također je intenziviran proces transformacije Holdinga iz klasične u digitalnu kompaniju te otvaranje korisnicima. Od brojnih područja interesa izdvaja energetske djelatnosti unutar portfelja usluga koje pruža Zagrebački holding te pripremu kompanije za liberalizaciju tržištu. S obzirom na upravljačku moć te utjecaj i doprinos hrvatskom gospodarstvu, jedna je od 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. U 2018. prihvaća novi izazov – imenovanje za predsjednicu Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost, a u 2020. je imenovana za članicu Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolsko saveza, kao prva žena na toj poziciji.

Damir Vanđelić

Magistar inženjer strojarstva s dugogodišnjom karijerom na brojnim menadžerskim pozicijama, diplomirao je i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. MBA titulu stječe na University of Liverpool. Karijeru započinje u Plivi d.d. a potom u Interbrew-u. Godine 2004. godine preuzima funkciju direktora investicija Adris grupe d.d., koju je uspješno obnašao do 2016. godine. Istovremeno je obnašao i funkciju direktora Abilie d.o.o. Od 2008. godine bio je direktor Adria Resorta d.o.o. a od 2009. godine i direktor Tvornice duhana Zagreb d.o.o. te je kao predsjednik ili član, bio aktivno uključen u rad brojnih nadzornih odbora tvrtki u sastavu Adris grupe. Od 2016. do 2019. godine obnašao je funkciju predsjednika Uprave Croatia osiguranje d.d. a nakon toga bio je član Uprave Adris grupe d.d. Predsjednik je Nadzornog odbora INA-Industrije nafte, d.d. od 2016. godine. Član je Nadzornog odbora Croatia osiguranja d.d. i predsjednik Savjeta HANFA-e te Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.